Parlementaire vraag - E-007629/2017(ASW)Parlementaire vraag
E-007629/2017(ASW)

Antwoord van vicevoorzitter Mogherini namens de Commissie

Op 16 november 2017 heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter (HV/VV) Mogherini in een verklaring benadrukt dat Cambodja met de gedwongen ontbinding van de Nationale Reddingspartij van Cambodja (CNRP) aanzienlijk afwijkt van de weg naar pluralisme en democratie. In de verklaring werd benadrukt dat het verkiezingsproces waarbij de belangrijkste oppositiepartij is uitgesloten van deelname, niet legitiem was, en dat de burgers die de CNRP steunen (44,5 % van de stemmen bij de parlementsverkiezingen in 2013 en 43,8 % van de stemmen bij de lokale verkiezingen in 2017) zo buiten spel worden gezet.

Op 20 november 2017 ontmoette HV/VV Mogherini de Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken in de marge van de ministeriële vergadering van de ASEM[1] in Myanmar. Zij benadrukte de verwachting dat er snel een einde komt aan de opsluiting van oppositieleider Kem Sokha en dat de ontbinding van de CNRP snel wordt  teruggedraaid.

Respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden maakt deel uit van het EU-handelsbeleid en vormt de rechtsgrondslag van onze handelspreferenties. De diensten van de Commissie en de Europese Dienst voor extern optreden volgen de situatie in Cambodja om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan de voorwaarden van het EU-stelsel van algemene tariefpreferenties (SAP) van Verordening nr. 978/2012. Voor 2018 staat een missie gepland die specifiek is gericht op toezicht op het SAP.

Wat financiële bijstand betreft heeft de Europese Commissie al beslist haar steun aan de nationale verkiezingscommissie op te schorten. Deze beslissing werd op 12 december 2017 aan de Cambodjaanse autoriteiten meegedeeld.

Het Europees instrument voor democratie en mensenrechten is een thematisch financieringsinstrument dat is gericht op de ondersteuning van het maatschappelijk middenveld in situaties waarin mensenrechtenkwesties politiek bijzonder gevoelig liggen, zonder dat daarvoor toestemming van de nationale autoriteiten nodig is.

Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2018
Juridische mededeling - Privacybeleid