Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 18k
2018. május 16.
E-002634-18
Írásbeli választ igénylő kérdés E-002634-18
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 130. cikke
Isabella De Monte (S&D) , Alojz Peterle (PPE) , Nedzhmi Ali (ALDE) , Ernest Urtasun (Verts/ALE) , György Hölvényi (PPE) , Yana Toom (ALDE) , Izaskun Bilbao Barandica (ALDE) , Ivo Vajgl (ALDE) , Marek Plura (PPE) , Andrejs Mamikins (S&D) , Csaba Sógor (PPE) , Franz Obermayr (ENF)

 Tárgy:  A kisebbségi nyelvek védelme Európában
 Írásbeli válasz 

A számos kisebbségi nyelv védelmének Európában továbbra is az Európai Unió prioritásai közé kell tartoznia. Az EU töretlenül elkötelezett a kisebbségi nyelvek jelentőségének kihangsúlyozása mellett, beleértve a Minority SafePack kezdeményezés támogatását, azzal a céllal, hogy az egész Unióra kiterjedő jogi normákat alakítson ki az etnikai-nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

Olaszországban jelenleg három hivatalosan elismert nyelvi kisebbség van, nevezetesen a német, a francia és a szlovén.

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája jogilag kötelező erejű eszköz, amely a történelmi, regionális és kisebbségi nyelvek védelmét és előremozdítását tűzte ki célul. A nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel együtt, amely a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét szolgálja, a Karta megtestesíti Európa elkötelezettségét a nemzeti kisebbségek védelme mellett.

A regionális és kisebbségi nyelvek Európa kulturális örökségének részét képezik, és a megőrzésük jelentősen hozzájárul egy olyan Európa felépítéséhez, amely a demokrácia és a kulturális sokszínűség elvein alapszik.

A nyelv eszköz az identitás és a kultúra kifejezésére, de a nyelvi sokszínűség továbbra kihívást jelent. A hátrányos helyzetű nyelvi közösségek, például a roma nyelv beszélőinek marginalizálódásával megfelelően foglalkozni kell.

Milyen további intézkedéseket tervez a Bizottság a nyelvi kisebbségek védelme érdekében Európában?

A kérdés eredeti nyelve: EN 
Utolsó frissítés: 2018. május 31.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat