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Question for written answer E-003128/2018 

to the Commission 
Rule 130 

Molly Scott Cato (Verts/ALE) 

Subject: Brexit: product conformity assessment during the transition period 

In Articles 39(2) and 42 of Title I (‘Goods Placed on the Market’) of Part Three (‘Separation 
Provisions’) of the draft withdrawal agreement, it is stated that Member State and UK conformity 
assessment bodies (CABs) must share information on activities carried out ‘before the end of the 
transition period’ in their capacity as notified bodies under Union law.  

However, Article 123(6) states that, for the acts listed in Indicative Annex y+6, the UK cannot act as a 
‘leading authority’.  

Furthermore, Article 40 states that the UK will, prior to entry into force, transfer to the competent 
authority of a Member State files relating to ongoing procedures for some of the acts listed in Annex 
y+6.  

Article 40 has been expressly exempted from the provision under Article 168 stipulating that Part 
Three will apply as of the end of the transition period.  

Can the Commission confirm which UK CABs will be able to continue certifying products for sale on 
the EU market during the transition period?  

Can the Commission clarify its reasoning behind the Article 40 exemption and the criteria for listing in 
Annex y+6? 

Given that there is a precedent in the EU’s commercial policy (i.e. with Canada), can the Commission 
confirm whether it intends to pursue the mutual recognition of CABs in the future relationship with the 
UK? 


