• EN - English
 • RO - română
Întrebare parlamentară - E-003750/2018Întrebare parlamentară
E-003750/2018

  Românii aruncă tone de mâncare. Suntem săraci, dar aruncăm mâncarea

  Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-003750-18
  adresată Comisiei
  Articolul 130 din Regulamentul de procedură
  Daniel Buda (PPE)

  Suntem săracii Europei, dar ne permitem să aruncăm mâncare mai mult decât alții. O arată studiile, care spun că ne dăm aproape jumătate din salariu pe alimente și că 6 000 de tone dintre acestea ajung în fiecare zi la tomberon. Totul înseamnă mâncare! Preferăm să nu ieșim în oraș, la un film, sau să nu ne înnoim garderoba, doar ca să avem frigiderul plin. Cumpărăm din toate, dar cum nu le putem mânca, alimentele ajung să se altereze, să iasă din garanție și ajung direct la coșul de gunoi. E tipic românesc am putea spune, având în vedere că cifrele arată că, deși suntem săraci, 40 % din veniturile realizate le dăm pe mâncare.

  Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55 %, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6 000 de tone pe zi. Mai rău decât noi stau țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.

  Are în vedere Comisia instituirea unui program unitar la nivelul tuturor statelor membre în vederea combaterii fenomenului de risipă alimentară?

  Ultima actualizare: 25 iulie 2018
  Aviz juridic - Politica de confidențialitate