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Question for written answer E-003946/2018 

to the Commission 
Rule 130 

Brian Hayes (PPE) 

Subject: Car insurance when travelling to another Member State 

I have been contacted by a constituent in Ireland in relation to car insurance when travelling to another 
EU Member State. 

Insurance companies in Ireland only allow 30 days of usage in another Member State for a 12-month 
period. If the 30-day period is used up, an additional charge will apply. Added to this, Ireland has one 
of the most expensive car insurance regimes in the EU, which is a major drag on consumers. 

There seems to be very valid arguments that this policy operated by insurance companies is at odds 
with the principle of free movement of goods, services and people in the EU. 

 1. Does the Commission consider this 30-day policy on the part of Irish insurance companies to 
be in conflict with the principle of free movement of goods, services and people? 

2. Does the Commission have plans to regulate comprehensive motor insurance cover on an 
EU-wide basis? 

3. What actions has the Commission taken to address these issues in the refit of the Motor 
Insurance Directive? 


