Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
15.3.2019
Η Επιτροπή δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο σχεδιασμός των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν και τις διαδικασίες αξιολόγησης αναπηριών, έγκειται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Συνιστάται στον κύριο βουλευτή να θέσει το ζήτημα στον Συνήγορο του Πολίτη[1], ο οποίος είναι αρμόδιος σε θέματα άνισης πρόσβασης και παροχής αγαθών και υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επικυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ΣΗΕΔΑΑ)[2] και έχει, συνεπώς, δεσμευθεί ως προς την εφαρμογή του άρθρου 19 σχετικά με το δικαίωμα της ανεξάρτητης διαβίωσης και της συμμετοχής στην κοινότητα, του άρθρου 28 σχετικά με το επαρκές επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας και του άρθρου 25 σχετικά με την υγεία. Η Ελλάδα έχει επίσης υποσχεθεί να ευθυγραμμίσει τις διαδικασίες αξιολόγησης αναπηριών της με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, όπως αυτή προβλέπεται από την ΣΗΕΔΑΑ. Έχει επίσης το καθήκον να καθιερώσει ανεξάρτητους εθνικούς μηχανισμούς παρακολούθησης με σκοπό τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης της ΣΗΕΔΑΑ.
Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν εθνικές επενδύσεις με στόχο την πρόληψη της ιδρυματοποίησης και τη μετάβαση από την υπάρχουσα φροντίδα σε ιδρύματα σε εναλλακτικές υπηρεσίες φροντίδας που βασίζονται στις τοπικές κοινότητες και που επιτρέπουν την ανεξάρτητη διαβίωση.