• EN - English
  • FI - suomi
Parlamentin kysymys - E-003458/2019Parlamentin kysymys
E-003458/2019

Sukupuolen määrääminen ja oikeusvaltioperiaate

Kirjallisesti vastattava kysymys  E-003458/2019
komissiolle
työjärjestyksen 138 artikla
Sirpa Pietikäinen (PPE)

Sukupuoli mahdollistaa suvullisen lisääntyminen, mutta sukupuoli voidaan jaotella selkeästi kahteen ainoastaan sukusolujen osalta. Fysiologisesti sukupuoli ilmenee eri asteisesti vaihtelevina mies- ja naistyypillisinä ominaisuuksina, ja jokaisella ihmisellä on – enemmän tai vähemmän – molemman tyypin ominaisuuksia.

Jokaisen ihmisen sukupuoliset ominaisuudet kehittyvät ensimmäisten raskausviikkojen ajan yhdenmukaisesti. Tavallisesti sukupuoliset ominaisuudet erilaistuvat selkeästi joko mies- tai naistyypillisiksi, mutta nämä ominaisuudet voivat ilmetä ristiin niin, että ihmisellä voi olla syntymästään sekä kohtu että penis.

Biologinen tutkimus on osoittanut, ettei sukupuolta voida määrittää myöskään kromosomitestien avulla, koska sukupuoliominaisuuksien kehitystä ohjaavia kromosomaalisia variaatioita tunnetaan lukuisia.

Ihmisellä voi myös olla jo syntymästään kahta tai useampaa geneettistä perintötekijäainesta, ja nämä voivat olla sukupuolisesti eri tyyppiä (kimerismi ja mosaikismi).

Lääketieteessä tunnetaan myös geneettinen poikkeavuus, joka vaikuttaa kehon kehittymiseen ensin naistyypillisen näköiseksi, kunnes murrosiässä kehossa alkaa miehistymisen kehitys. Epätyypillisiä sukupuolisia tiloja on määritetty lääketieteessä usein sairautena, ja sukupuolirajaa rikkovien vauvojen genitaaleja on leikattu ilman lääketieteellisiä perusteita. Poikkeavuus ei ole kuitenkaan sairaus, ellei se johda komplikaatioihin.

Sukupuoli määrätään valtion toimesta, ja se määrittää jokaisessa valtiossa yksilön oikeudellista asemaa. Mielivaltaisesti määrätty oikeudellinen asema rikkoisi oikeusvaltioperiaatetta, joten sukupuolen määräämisen perusteet tulisi korjata tieteen valoa kestäväksi.

Miten komissio turvaa sukupuolen määräämisen oikeusvaltioperiaatteen mukaan yhdenvertaisesti, kun lääketieteessä on tunnustettu, ettei jokaisen ihmisen sukupuolta voida määrittää yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi?

Päivitetty viimeksi: 10. marraskuuta 2020
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö