• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - E-003720/2019Întrebare parlamentară
E-003720/2019

Din păcate, nici merele nu mai sunt ce au fost! Europenii, condamnați să consume mere cu un conținut ridicat de pesticide

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-003720/2019
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Daniel Buda (PPE)

Un raport al Greenpeace arată că producătorii de mere din mai multe țări europene folosesc cantități enorme de pesticide. Problema majoră o reprezintă fermierii care livrează cantități foarte mari de mere pentru marile lanțuri comerciale. Cel mai ridicat nivel de pesticide în sol a fost găsit în țări precum Italia, Franța sau Belgia. Italia, Polonia și Slovenia se află în topul țărilor cu cel mai crescut nivel de pesticide în apă.

Greenpeace a analizat 85 de probe de apă și 49 de probe de sol. Cel mai des au fost puse în evidență, în urma analizelor de sol, pesticide precum Boscalid (un funcigid identificat în 38% din probe) și celebrul DDT (identificat în 26% din probele verificate). În probele de apă, cel mai frecvent au fost identificate fungicidul Boscalid (în 40% din probe) și insecticidul clorantraniliprol (tot în 40% din probe).

Probele provin de la ferme din 12 state europene, iar în urma analizelor s-au găsit 53 de tipuri de pesticide. Greenpeace anunță că 70% din pesticidele găsite în mere sunt periculoase și foarte periculoase pentru consumul uman.

Care sunt instrumentele pe care le are la îndemână Comisia pentru a diminua, la nivelul UE, folosirea excesivă a pesticidelor?

 

Ultima actualizare: 25 septembrie 2020
Aviz juridic - Politica de confidențialitate