• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - E-004157/2019Întrebare parlamentară
E-004157/2019

Utilizarea de către Autoritatea Palestiniană a sprijinului financiar acordat de UE și acțiunile UE menite să prevină finanțarea de către Iran a grupării Hezbollah și a altor grupări teroriste

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004157/2019
adresată Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Carmen Avram (S&D)

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde Autorității Palestiniene (AP) 15 milioane EUR, [1] ceea ce îi va permite acesteia să nu întrerupă plata salariilor angajaților din sectorul public [2] . Organizația Palestinian Media Watch a relatat însă că aceste fonduri sunt utilizate și pentru a acorda sprijin familiilor teroriștilor, în cadrul așa-numitei politici „pay-for-slay” (plăți lunare de care beneficiază familiile teroriștilor uciși, răniți sau încarcerați pentru că au atacat cetățeni israelieni). Israelul a decis să rețină banii din impozite destinați AP, deoarece erau folosiți pentru a finanța teroriști aflați în închisorile din Israel. În consecință, AP a refuzat toți banii din impozite care îi revin [3] .

Comisia este cel mai mare donator de asistență externă destinată Palestinei. Suma orientativă prevăzută în cadrul Instrumentului european de vecinătate (IEV) pentru perioada 2017-2020 se situează între 1,11 miliarde EUR și 1,356 miliarde EUR [4] .

Deputați în Parlamentul European și consilieri politici [5] au vizitat [6] unul dintre tunelurile Hezbollah, cu o lungime de 1,5 km [7] , situat de-a lungul graniței dintre Israel și Liban. Aceste tuneluri, finanțate de Iran, a căror construcție a durat 14 ani, ar fi putut provoca un război, dacă nu ar fi fost descoperite de Forțele de apărare israeliene [8] .

Ultima actualizare: 25 septembrie 2020
Aviz juridic - Politica de confidențialitate