Situația de la Rânca - Proiect finanțat cu fonduri europene care funcționează doar în teorie
20.12.2019
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004586/2019
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Nicolae Ştefănuță (Renew)
Rânca este o localitate turistică în curs de dezvoltare, aflată pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier, județul Gorj, România. Din 2011, Rânca are canalizare, construită pe fonduri europene de preaderare în valoare de 3 600 000 euro. Canalizare care nu a funcţionat nici măcar o zi de la recepţia făcută acum 7 ani. Cu toate că avea serioase probleme de construcţie, canalizarea a fost recepţionată în 2011 fară autorizaţie de mediu, şi fară să se fi încheiat contracte cu localnicii pentru folosire. Gurile de canal s-au distrus, ţevile montate greșit s-au înfundat. Stația de epurare pentru canalizare nu funcționează deloc și toate dejecțiile care ajung în ea sunt deversate fară nicio filtrare direct în pădure. Un dezastru ecologic care pe hârtie arată bine.
- 1.Cum poate Comisia să se asigure că un stat membru respectă legislația europeană atunci când cetățenii nu au mijloacele necesare pentru a merge în instanță sau atunci când autoritățile naționale nu cooperează cu OLAF pentru a ancheta folosirea greșită a fondurilor europene?
- 2.Cum poate Comisia să ajute cetățenii europeni în a sesiza proiectele finanțate cu fonduri europene care nu funcționează? Cum va reforma Comisia controlul asupra utilizării corecte a fondurilor europene?