Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 49kWORD 10k
20. december 2019
E-004587/2019
Vprašanje za pisni odgovor
za podpredsednika Komisije/visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko
Člen 138 Poslovnika
Fabio Massimo Castaldo, Dino Giarrusso, Eleonora Evi, Daniela Rondinelli, Rosa D'Amato, Hilde Vautmans, Costas Mavrides, Frédérique Ries, Hermann Tertsch, Giorgos Georgiou, Mazaly Aguilar, José Ramón Bauzá Díaz, Stelios Kouloglou, Miroslav Číž, Niyazi Kizilyürek, Vilija Blinkevičiūtė, Milan Brglez, Kateřina Konečná, Eva Kaili, Brando Benifei, Robert Hajšel, Juozas Olekas, Javier Nart, Stelios Kympouropoulos, Demetris Papadakis, Jorge Buxadé Villalba, Alexis Georgoulis
 Zadeva: Memorandum o soglasju z dne 27. novembra 2019 med Turčijo in libijsko vlado narodne enotnosti

Turčija je z libijsko vlado narodne enotnosti 27. novembra 2019 podpisala dvostranski memorandum o soglasju, s katerim sta samovoljno določili nove pomorske meje med državama in se dogovorili za tesnejše varnostno in vojaško sodelovanje.

S sporazumom kršita mednarodno pomorsko pravo, načelo dobrih sosedskih odnosov in suverenost sosednjih obalnih držav na morju. S tem so bile očitno in nedvoumno kršene zakonite pravice držav članic EU, predvsem Grčije in Cipra.

Glede na to, da je Turčija kandidatka za vstop v Evropsko unijo in da prejema predpristopno pomoč, ter glede na to, da Unija podpira Libijo s pomočjo v vrednosti 375 milijonov EUR, katere konkretne ukrepe namerava podpredsednik Komisije/visoki predstavnik za zunanje zadeve izvesti za obvarovanje pravic in zahtev držav članic EU v zvezi s tem memorandumom?

Ali podpredsednik Komisije/visoki predstavnik za zunanje zadeve meni, da je podpis tovrstnega sporazuma skladen in združljiv s statusom Turčije kot države kandidatke?

Izvirni jezik vprašanja: ES
Zadnja posodobitev: 15. januar 2020Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov