Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 47kWORD 10k
20 december 2019
E-004590/2019
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-004590/2019
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Michèle Rivasi (Verts/ALE), Tilly Metz (Verts/ALE), Petra De Sutter (Verts/ALE), Biljana Borzan (S&D), Christel Schaldemose (S&D), Anja Hazekamp (GUE/NGL), Milan Brglez (S&D), Sara Cerdas (S&D), Benoît Biteau (Verts/ALE), Véronique Trillet-Lenoir (Renew), Eric Andrieu (S&D), Sven Giegold (Verts/ALE)
 Schriftelijk antwoord 
 Betreft: Een verplichte etikettering van voeding met de Nutri-Score: een kwestie van volksgezondheid

Een derde van de kinderen en de helft van de volwassenen in Europa hebben te kampen met overgewicht of obesitas. Overgewicht houdt een verhoogd risico in om voedingsgerelateerde chronische ziekten als diabetes en kanker te ontwikkelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (1) is voedingswaarde-etikettering op de voorkant van de verpakking een nuttig instrument om consumenten te helpen omschakelen op gezondere eetgewoonten.

Een dergelijke voedingswaarde-etikettering op de voorkant van de verpakking kan pas efficiënt zijn als ze in de hele EU wordt toegepast en moet worden ontwikkeld op basis van degelijk en onafhankelijk wetenschappelijk bewijs dat vrij is van commerciële belangen.

Momenteel wordt er op vrijwillige basis een Nutri-Score vermeld op voeding in Frankrijk, België en Spanje, terwijl Duitsland en Nederland onlangs hebben aangegeven dat zij de Nutri-Score verkiezen voor de etikettering van voedingsmiddelen. De Nutri-Score is ontwikkeld door een team van onafhankelijke onderzoekers (2) en inmiddels zijn er al talrijke publicaties verschenen waarin wordt aangetoond dat de etikettering doeltreffend is om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken (3) .

1. Wanneer wordt het verslag van de Commissie over voedingswaarde-etikettering op de voorkant van verpakkingen gepubliceerd?

2. Is de Commissie voorstander van een gestandaardiseerde etikettering op EU-niveau, in het belang van zowel de consumenten als de bedrijfswereld?

3. Is zij voorstander van een verplichte etikettering van alle voedingsmiddelen met de Nutri-Score in de hele EU?

(1)http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/253727/64wd14e_FoodNutAP_140426.pdf
(2)https://eren.univ-paris13.fr/index.php/fr
(3)https://solidarites-sante.gouv.fr/prevention-en-sante/preserver-sa-sante/nutrition/article/articles-scientifiques-et-documents-publies-relatifs-au-nutri-score
Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2020Juridische mededeling - Privacybeleid