• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - E-000256/2020Întrebare parlamentară
E-000256/2020

Combaterea rezistenței la antimicrobiene

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-000256/2020
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)

Potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, combaterea la nivelul UE a „bacteriilor multirezistente”, în special a bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice, a înregistrat puține progrese până în prezent.

În ciuda faptului că UE a întreprins acțiuni ce au condus la unele progrese, există puține dovezi care să ateste faptul că impactul rezistenței la antimicrobiene asupra sănătății s-a redus.

Este îngrijorător că anual în UE mor circa 33 000 de persoane ca urmare a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la medicamente; de asemenea, acest lucru implică, la nivel economic, costuri în valoare de 1,5 miliarde de euro generate de cheltuielile suplimentare cu asistența medicală și de pierderile de productivitate.

Bugetul UE constituie o sursă importantă de finanțare a investițiilor în cercetarea în domeniul rezistenței la antimicrobiene.

Disfuncționalitățile pieței care descurajează cercetarea privată privind combaterea rezistenței la antimicrobiene nu au fost încă remediate în mod adecvat prin inițiative concrete ale UE.

Având în vedere că rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății, a dezvoltării și a securității alimentare la nivel mondial, cum consideră Comisia că poate consolida, la nivelul UE, strategiile de stimulare a cercetării în domeniul rezistenței la antimicrobiene?

Ultima actualizare: 25 septembrie 2020
Aviz juridic - Politica de confidențialitate