• EN - English
  • FI - suomi
Parlamentin kysymys - E-000725/2020Parlamentin kysymys
E-000725/2020

Jälkiasenteisten päästölaitteiden käyttö raskaissa ajoneuvoissa päästöjen alentamiseksi

Kirjallisesti vastattava kysymys E-000725/2020
komissiolle
työjärjestyksen 138 artikla
Henna Virkkunen (PPE)

EU:n ilmanlaatudirektiivissä asetetut typpidioksidin vuotuiset raja-arvot ylittyvät monien suurten kaupunkien alueilla edelleen. Useilla alueilla onkin otettu käyttöön matalapäästöisiä vyöhykkeitä ja ympäristövyöhykkeitä ilmanlaadun parantamiseksi. Vyöhykkeiden sisällä ajaminen edellyttää, että ajoneuvot alittavat alueille asetetut pakokaasupäästötasot.

Suuri osa EU:n alueen kaupunkiliikenteen linja- ja kuorma-autoista on edelleen dieselkäyttöisiä. Usein ne eivät myöskään ole vielä lähellä käyttöikänsä loppua. Kyseisiin ajoneuvoihin voidaan kuitenkin jälkiasentaa tehokkaat pakokaasun jälkikäsittelylaitteet. Jälkiasenteisten päästölaitteiden käyttö kaupunkiliikennebusseissa ja muissa raskaissa ajoneuvoissa on tehokas tapa alentaa päästöjä nopeasti. Jälkiasennusmenetelmillä saadaan Euro III, IV ja V -päästöluokan ajoneuvoista erittäin puhtaita. DPF- ja SCR-laitteistoilla saadaan pienhiukkaset ja typen oksidit alennettua jopa Euro 6/VI-päästötasolle. Lyhyellä aikavälillä jälkiasennus on myös kustannustehokkain tapa parantaa ilmanlaatua ja vähentää suoria ja epäsuoria ympäristö- ja terveyshaittoja.

Tällä hetkellä vain muutamat EU:n alueet hyväksyvät jälkiasenteisten päästölaitteiden käytön raskaissa dieselajoneuvoissa. Toisaalta osa jäsenmaista ja myös eräät kaupungit myöntävät julkisia varoja tukeakseen laitteiden asentamista. Lisäksi jäsenmaissa on toisistaan eroavia hyväksyntäprosesseja, mikä fragmentoi markkinaa. Jälkiasennus on varteenotettava tapa parantaa ilmanlaatua ja saavuttaa päästövähennyksiä liikenteen alalla. Tätä tulisi tukea EU:n laajuisesti yhtenäistämällä toimintamalleja ja luomalla tasapuoliset markkinat.

Päivitetty viimeksi: 25. syyskuuta 2020
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö