• BG - български
 • EN - English
Парламентарен въпрос - E-001279/2020(ASW)Парламентарен въпрос
E-001279/2020(ASW)

  Отговор, даден от върховния представител/заместник-председател Борел от името на Европейската комисия

  Европейският съюз продължава да е ангажиран с подкрепата си за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на всички свои партньори, включително Азербайджан. Това беше ясно посочено в декларацията от срещата на високо равнище на Източното партньорство от 2017 г[1].

  Европейският съюз продължава да е ангажиран в подкрепата си за създаването на формати за мирно разрешаване на спорове. В контекста на уреждането на конфликта в Нагорни Карабах ЕС продължава да подкрепя усилията и предложенията съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, включително с помощта на специалния представител на ЕС за Южен Кавказ.

  В изявлението на говорителя по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от 31 март 2020 г. ЕС изтъкна отново, че не признава конституционната и правната рамка, в която в същия ден са проведени т.нар. „президентски и парламентарни избори“ в Нагорни Карабах. Това събитие не може да попречи на определянето на бъдещия статут на Нагорни Карабах или на резултата от текущите преговори.

  Последно осъвременяване: 4 май 2020 г.
  Правна информация - Политика за поверителност