Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022) prin Instrumentul european de vecinătate:
1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje);
2. primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE;
3. cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE. Ar putea Comisia Europeană să formeze un grup de lucru (similar cu Comitetul de reglementare contabilă) pentru a dezvolta acest program, cu implicarea Parlamentului European (EP), Comitetului Regiunilor, reprezentanților ambasadelor țărilor beneficiare (EaP) împreună cu autorii programului ECIPES?
Această întrebare este sprijinită de alți deputați decât autorul său: Andrzej Halicki (PPE), Maria Grapini (S&D), Lukas Mandl (PPE), Cristian-Silviu Buşoi (PPE), Mircea-Gheorghe Hava (PPE), Andrius Kubilius (PPE), Vladimír Bilčík (PPE), Marc Tarabella (S&D), Jarosław Duda (PPE), Radosław Sikorski (PPE)