• EN - English
  • FI - suomi
Parlamentin kysymys - E-002014/2020Parlamentin kysymys
E-002014/2020

Ruotsin nuuskan myynti ja sen valvonta

Kirjallisesti vastattava kysymys E-002014/2020
komissiolle
työjärjestyksen 138 artikla
Heidi Hautala (Verts/ALE)

Euroopan unioni kielsi nuuskan valmistuksen ja myynnin vuonna 1992. Komission mukaan nuuska on riippuvuutta aiheuttava nikotiinituote. Sen käyttöön liittyy merkittäviä terveysriskejä ja se on erityisen koukuttava tuote nuorille käyttäjille.

Ruotsi sai liittymissopimuksessaan erityisluvan nuuskan myyntiin ja poikkeuslupaa jatkettiin vuonna 2012. Poikkeus myönnettiin sillä ehdolla, että Ruotsi toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että nuuskaa ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa. Liittymissopimuksessa myös velvoitettiin, että komissio valvoo nuuskan myyntikieltoon liittyvien toimenpiteiden tehokasta täytäntöönpanoa.

Ruotsi ei ole pystynyt täyttämään nuuskan valmistukseen ja myyntiin liittyviä poikkeusluvan ehtoja. Yksityishenkilöt tuovat Ruotsista nuuskaa Suomeen merkittäviä määriä. Nuuskaa voi laillisesti tuoda 1000 grammaan asti päivässä per henkilö.

Ruotsissa valmistetaan myös vahvaa nuuskaa, jota Ruotsissa käytetään vähän ja se on erityisesti suunnattu Suomen markkinoille. Nuuskan matkustajatuonti Suomeen ja voimakkaan nuuskan käyttö etenkin nuorten keskuudessa on lisääntynyt Suomessa merkittävästi.

Kysyn,

Päivitetty viimeksi: 25. syyskuuta 2020
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö