Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 55kWORD 10k
24 april 2020
E-002499/2020
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Gianna Gancia, Matteo Adinolfi, Angel Dzhambazki, Andrey Slabakov, Gilles Lebreton, Tom Vandendriessche, Aurelia Beigneux, Virginie Joron, Eugen Tomac, Milan Uhrík, Lars Patrick Berg, Joanna Kopcińska, Jadwiga Wiśniewska, Aldo Patriciello, Markus Buchheit, Annika Bruna, Maximilian Krah, Romana Jerković, Elżbieta Kruk, Jean-Paul Garraud
 Schriftelijk antwoord 
 Betreft: De noodzaak van het terugbrengen van de productie van farmaceutische producten naar Europa

Naar aanleiding van de gezondheidscrisis die het gevolg is van de COVID-19-pandemie en het volledige Europese continent treft, is duidelijk geworden dat de Europese Unie en haar lidstaten in verontrustende mate afhankelijk zijn van farmaceutica die buiten Europa worden geproduceerd, met name in de Volksrepubliek China.

Uit een reeks gedetailleerde artikelen in de Franse krant Le Figaro blijkt dat ongeveer 80 % van alle werkzame bestanddelen die de Europese farmaceutische bedrijven gebruiken, uit China komt. China levert bovendien 80 à 90 % van de grondstoffen die nodig zijn om deze werkzame bestanddelen te produceren.

Deze situatie is voornamelijk te wijten aan een ongebreidelde delokalisatie naar China en aan sociale dumping op grote schaal, die de Chinese overheid zelf aanmoedigt.

1. Kan de Commissie een overzicht geven van de financiële steun die EU-producenten momenteel ontvangen om de afhankelijkheid van China in de nabije toekomst te verkleinen en om de medische en farmaceutische autonomie van de Europese Unie en haar lidstaten te vergroten?

2. Uit de huidige gezondheidscrisis blijkt het fundamentele strategische belang van medische en farmaceutische producten. Kan de Commissie aangeven welke noodmaatregelen zij van plan is te nemen om farmaceutische productielijnen in de EU te stimuleren en zo de aanlevering van farmaceutica te diversifiëren?

Ondersteuners(1)

(1)Deze vraag wordt ondersteund door andere leden dan de stellers van de vraag: Carlo Fidanza (ECR), Francesca Donato (ID)
Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2020Juridische mededeling - Privacybeleid