Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 47kWORD 10k
28. april 2020
E-002554/2020
Vprašanje za pisni odgovor E-002554/2020
za Komisijo
Člen 138 Poslovnika
Stelios Kympouropoulos, Chrysoula Zacharopoulou, Isabel Carvalhais, Ivan Štefanec, José Manuel Fernandes, Milan Brglez, Kateřina Konečná, Miriam Dalli, Giorgos Georgiou, Alex Agius Saliba, Marianne Vind, Cindy Franssen, Radka Maxová, Katrin Langensiepen, Brando Benifei, Tanja Fajon, Anna-Michelle Asimakopoulou, Marisa Matias, Ádám Kósa, Josianne Cutajar, Nils Torvalds, Atidzhe Alieva-Veli, Pascal Durand, José Gusmão, Loucas Fourlas
 Pisni odgovor 
 Zadeva: Redke bolezni in zaposljivost

Na svetu je okoli 7000 redkih bolezni (od tega 80 % z genetsko komponento), za katerimi skupaj oboli več ljudi kot za rakom. Tako naj bi bilo v svetu več kot 400 milijonov bolnikov z redkimi boleznimi

in med njimi je skoraj 30 milijonov državljanov EU. Redke bolezni so pogosto kronične in napredujoče ter imajo uničujoče posledice za človekovo dobro počutje, kakovost življenja in njegovo zmožnost za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti in opravil. Večina obolelih ima težave z mobilnostjo in doživlja velike neenakosti na področju zaposljivosti in socialne vključenosti. Komisija se je zavezala, da bo težave, povezane z redkimi boleznimi, reševala z zmanjšanjem razlik in neenakosti pri dostopu pacientov do diagnosticiranja, informacij in oskrbe.

Kako namerava Komisija osebam z redkimi boleznimi zagotoviti enak in pravočasen dostop do učinkovitih zdravstvenih storitev, vključno z naprednim zdravljenjem in oskrbo za vse paciente v vseh državah članicah?

Katere ukrepe za krepitev sodelovanja z vsemi deležniki v zdravstvenem in socialnem sektorju je že sprejela, da bi v vseh državah članicah dosegli boljše rezultate za te paciente?

S katerimi ukrepi namerava zagotoviti, da bodo imeli zaradi redkih bolezni mobilno ovirani invalidi enak dostop do zaposlitvenih možnosti, socialne zaščite in ukrepov za vključevanje v vseh državah članicah?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 13. maj 2020Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov