Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 46kWORD 10k
25. junij 2020
E-003758/2020
Vprašanje za pisni odgovor
za Komisijo
Člen 138 Poslovnika
Domènec Ruiz Devesa (S&D), Javier Moreno Sánchez (S&D), Juan Fernando López Aguilar (S&D), Dietmar Köster (S&D), Elena Yoncheva (S&D), Tanja Fajon (S&D), Evin Incir (S&D), Sylvie Guillaume (S&D), Bettina Vollath (S&D), Pietro Bartolo (S&D)
 Pisni odgovor 
 Zadeva: Spremljevalni mehanizem za preverjanje uporabe schengenskega pravnega reda na zunanjih mejah na Hrvaškem

Britanski dnevnik The Guardian je 15. junija 2020 objavil članek o tem, kako naj bi EU prikrila, da Hrvaška ni zaščitila migrantov pred nasiljem na meji, čeprav bi jih morala (EU ‘covered up’ Croatia’s failure to protect migrants from border brutality) V njem navaja, da Komisija ni obvestila Parlamenta, da je hrvaška vlada porabila premalo sredstev za vzpostavitev spremljevalnega mehanizma na zunanji meji in da ji namerava pomagati pripraviti poročilo o izvajanju, v katerem bi upravičila, zakaj je država porabila premalo denarja. Hrvaški je bilo v okviru nujne pomoči za upravljanje migracij in meja zagotovljenih 300 000 EUR za vzpostavitev spremljevalnega mehanizma. Po navedbah iz članka je dejansko porabila le 84 672 EUR teh sredstev. V članku sta opisana tudi dva nasilna napada na migrante na hrvaški meji, ki so ju domnevno zakrivili pripadniki hrvaških enot.

1. Ali lahko Komisija pojasni, kako je bilo porabljenih preostalih 215 328 EUR, namenjenih za spremljevalni mehanizem? Ali bo Komisija začela revizijo odhodkov za upravljanje meja na Hrvaškem, vključno za spremljevalni mehanizem?

2. Parlament podpira pristop k schengenskemu območju, če so izpolnjena tehnična in pravna merila. Kako bi neuspeh pri vzpostavitvi spremljevalnega mehanizma, ki bi zagotavljal skladnost s temeljnimi pravicami in azilnim pravom EU, skupaj z naraščajočim številom poročil o zavračanju migrantov vplival na pristop Hrvaške k schengenskemu območju brez nadzora na notranjih mejah?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 13. julij 2020Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov