Question for written answer E-004463/2020
to the Commission

Rule 138

Marc Botenga (GUE/NGL)

Subject: What social security legislation for posted workers?

In its answer to the written question | asked (E-000190/2020) on the possibility of affording beneficial
social security entitlements to posted workers to remedy social dumping, the Commission states that
if posted workers were to be insured under a different legislation for every posting they would have to
register with a different social security system each time they work in a new Member State. This
would appear to imply that postings abroad are a regular occurrence in the careers of such workers.
However, in its 2019 annual report on intra-EU labour mobility * (p. 94), the Commission states that an
average worker is posted less than twice, with significant variations from Member State to Member
State.

1. Can the Commission confirm that a posting abroad should be an exceptional event and not the
norm in a worker's career?

2. Does the Commission have any different, or more detailed, figures on the average number of
postings per worker?

3. Does the Commission consider being subject to two or more different legislations in a single year
to constitute a disproportionate obstacle to the free provision of services?

' https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catld=738&langld=en&publd=8242
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