Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 50kWORD 10k
8 september 2020
E-004915/2020
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-004915/2020
aan de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid
Artikel 138 van het Reglement
Irène Tolleret (Renew), Ilana Cicurel (Renew), Laurence Farreng (Renew), Nathalie Loiseau (Renew), Bernard Guetta (Renew), Stéphanie Yon-Courtin (Renew), Marie-Pierre Vedrenne (Renew), Christophe Grudler (Renew), Pascal Durand (Renew), Véronique Trillet-Lenoir (Renew), Sandro Gozi (Renew), Sylvie Brunet (Renew), Valérie Hayer (Renew), Chrysoula Zacharopoulou (Renew), Hilde Vautmans (Renew), Karen Melchior (Renew), Klemen Grošelj (Renew), Petras Auštrevičius (Renew), Olivier Chastel (Renew), Pierre Karleskind (Renew), Stéphane Bijoux (Renew), Abir Al-Sahlani (Renew), Fabienne Keller (Renew), Bart Groothuis (Renew), Jan-Christoph Oetjen (Renew)
 Schriftelijk antwoord 
 Betreft: Oproep tot vrijlating van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh

De Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh, die in 2012 de Sacharovprijs kreeg, is veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen op beschuldiging van verschillende strafbare feiten, waaronder samenzwering tegen de nationale veiligheid, verspreiding van leugens en het verstoren van de publieke opinie. Zij wordt sinds juni 2018 vastgehouden.

Op 10 augustus 2020 is zij in hongerstaking gegaan tegen de aanhoudende opsluiting van mensenrechtenverdedigers in Iran, ondanks de pandemie en het uitblijven van maatregelen van de autoriteiten in reactie daarop.

Op 17 augustus arresteerden de veiligheidstroepen haar 21 jaar oude dochter, Mehraveh Khandan, zogezegd op beschuldiging van “smaad en fysiek geweld”, waarna zij op borgtocht werd vrijgelaten om haar moeder te dwingen haar hongerstaking te beëindigen.

Sinds het begin van de pandemie zijn er bevestigde gevallen van COVID-19 in gevangenissen in heel Iran. Gevangenen hebben ambtenaren gevraagd om de overbevolking en onhygiënische omstandigheden in de gevangenissen aan te pakken, en hebben het gebrek aan basisrechten aangeklaagd, zoals het recht om hun eigen advocaat te kiezen en het recht op een eerlijk proces.

Is de vicevoorzitter/hoge vertegenwoordiger, in het licht van de recente ontwikkelingen, voornemens concrete actie te ondernemen, en nogmaals op te roepen tot de onmiddellijke vrijlating van Nasrin Sotoudeh en de onmiddellijke stopzetting van de gerechtelijke en juridische intimidatie ten aanzien van Nasrin Sotoudeh en haar familie?

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 21 september 2020Juridische mededeling - Privacybeleid