• EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-005231/2020Parlementaire vraag
E-005231/2020

Gelijke beloning voor mannelijke en vrouwelijke voetballers die in het nationale elftal spelen

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-005231/2020
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Antonius Manders (PPE)

De Braziliaanse voetbalbond heeft met ingang van maart 2020 de lonen van professionele vrouwelijke en mannelijke spelers die in het nationale elftal spelen gelijkgetrokken.

Ik besef dat werkgevers hun werknemers een verschillend loon kunnen betalen en dat het voor regeringen wellicht problematisch is om in te grijpen omdat dit nu eenmaal inherent is aan de liberale markteconomie, maar ik vind dat de politiek een statement moet maken om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te helpen dichten en de beginselen van de EU, zoals non-discriminatie, te verdedigen.

De professionele-sportsector is een van de meest invloedrijke sectoren. Deze sector zou dus het goede voorbeeld moeten geven door een einde te maken aan de loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Het is onrechtvaardig dat vrouwen in het betaald voetbal die deel uitmaken van het nationale elftal slechts een fractie van het loon van hun mannelijke collega’s verdienen. Dat is discriminatie en getuigt van een gebrek aan respect voor professionele vrouwelijke voetballers die hun land vertegenwoordigen met dezelfde gedrevenheid en inzet als mannelijke spelers.

Laatst bijgewerkt op: 11 oktober 2020
Juridische mededeling - Privacybeleid