Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 61kWORD 11k
1 oktober 2020
E-005399/2020
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-005399/2020
aan de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid
Artikel 138 van het Reglement
Anna-Michelle Asimakopoulou (PPE), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Vangelis Meimarakis (PPE), Georgios Kyrtsos (PPE), Stelios Kympouropoulos (PPE), Maria Spyraki (PPE), Manolis Kefalogiannis (PPE), Theodoros Zagorakis (PPE), Lefteris Christoforou (PPE), Radan Kanev (PPE), Demetris Papadakis (S&D), Ivan Štefanec (PPE), David Lega (PPE), Annie Schreijer-Pierik (PPE), Charlie Weimers (ECR), Chrysoula Zacharopoulou (Renew), Costas Mavrides (S&D), Eva Kaili (S&D), Hermann Tertsch (ECR), Elżbieta Kruk (ECR), Lukas Mandl (PPE), Massimiliano Salini (PPE), Ulrike Müller (Renew), Loucas Fourlas (PPE), Frédérique Ries (Renew)
 Schriftelijk antwoord 
 Betreft: Het agressieve Turkse beleid van intimidatie en ontkenning van de Armeense genocide

De Turkse autoriteiten voeren al een paar maanden een bijzonder agressief beleid van intimidatie, dat onder meer gericht is tegen burgeractivisten die de Armeense, Assyrische en Griekse genocide in Ottomaans Turkije onder de aandacht proberen te brengen(1).

In mei 2020 werd een Armeense kerk in Istanbul ontheiligd(2).

In juni 2020 werden in Libanon op initiatief van een groep door Turkije gesteunde extremisten anti-Armeense protesten gehouden naar aanleiding van een filmpje waarin de Armeense genocide wordt verheerlijkt(3). Op 15 juni 2020 werd de raad van overleg van de Turkse president bijeengeroepen om een vooraf bepaalde strategie vast te stellen om de ontkenning van de Armeense genocide te bevorderen en degenen die zich wereldwijd inzetten voor de erkenning ervan tegen te werken(4).

Ten slotte werd op 23 juni 2020 door een aantal hooggeplaatste Turkse ambtenaren de oprichting van een organisatie aangekondigd die zich uitsluitend zal richten op het fabriceren van materiaal ter ontkenning van de Armeense genocide.

1. Hoe staat de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) tegenover het agressieve Turkse beleid van intimidatie en ontkenning van de Armeense genocide, in de wetenschap dat ontkenning de laatste fase is van genocide?

2. Hoe is de EDEO van plan op deze gevaarlijke ontwikkelingen te reageren?

(1)https://greekcitytimes.com/2020/05/12/erdogan-vows-to-fight-greek-armenian-lobbies/
(2)https://en.armradio.am/2020/05/27/armenian-church-in-istanbul-attacked-cross-ripped-off/
(3)In het filmpje wordt tevens een Libanese journalist met de dood bedreigd en worden hem racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd vanwege zijn Armeense afkomst. Het filmpje is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=nAh3xR_9S_M
(4)Deze vijf uur durende bijeenkomst werd voorgezeten door president Recep Tayyip Erdoğan zelf. De volgende dag vond bovendien een ontmoeting plaats tussen de Turkse president en een vertegenwoordiger van de extremistische en fascistische Turkse partij Milliyetçi Hareket Partisi (MHP). Meer informatie daarover is te vinden op: https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/turkish-presidency-discusses-proper-response-to-groundless-claims-on-1915-events
Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2020Juridische mededeling - Privacybeleid