Parlementaire vraag - E-005517/2020(ASW)Parlementaire vraag
E-005517/2020(ASW)

Antwoord van mevrouw Johansson namens de Europese Commissie

De Commissie is zich ervan bewust dat er in Griekenland tegen verscheidene niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) een onderzoek loopt, onder meer wegens vermeende hulpverlening bij illegale binnenkomst. De gerechtelijke procedure valt onder de uitsluitende bevoegdheid van de lidstaten.

In het kader van het nieuwe migratie‐ en asielpact[1] heeft de Commissie een aanbeveling[2] gedaan waarin zij de lidstaten verzoekt een onderscheid te maken tussen activiteiten die worden uitgevoerd met het oog op humanitaire bijstand en activiteiten die zijn bedoeld om illegale binnenkomst of doorreis te vergemakkelijken, zodat de eerstgenoemde soort niet wordt gecriminaliseerd. Een ander voorstel houdt in dat de lidstaten verplicht zouden worden een onafhankelijk mechanisme in te stellen om te controleren of het beginsel van non-refoulement overeenkomstig het EU-Handvest van de grondrechten wordt nageleefd. Het Bureau voor de grondrechten zal daartoe richtsnoeren voorstellen; het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en het Europees Grens‐ en kustwachtagentschap zullen het mechanisme ondersteunen.

In haar eerste jaarlijkse verslag over de rechtsstaat, dat op 30 september 2020 is gepubliceerd, merkt de Commissie op dat een aantal belanghebbenden kritisch staat tegenover de onlangs ingevoerde bijkomende vereisten voor de registratie van ngo’s die in Griekenland actief zijn op het gebied van asiel, migratie en sociale inclusie[3]. Gevreesd wordt dat de ruimte voor het maatschappelijk middenveld in Griekenland sinds 2019 is gekrompen. De Commissie blijft de ontwikkelingen volgen.

Laatst bijgewerkt op: 29 januari 2021
Juridische mededeling - Privacybeleid