• DE - Deutsch
  • EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-006887/2020(ASW)Parlementaire vraag
E-006887/2020(ASW)

Antwoord van de heer Sinkevičius namens de Europese Commissie

1. De Commissie is op de hoogte van het advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES). Uit dit advies over zeebaars blijkt dat het bestand zich nog steeds in een precaire situatie bevindt, aangezien de biomassa van het bestand slechts net boven het minimumniveau ligt waaronder de reproductie zou worden belemmerd. Nu is het zo dat zelfs de verhoging met 2,8 % de biomassa verder zou verminderen en daarom is het slechts een van de verschillende vangstopties die de Commissie voor 2021 zou kunnen overwegen.

Vanwege de vertraging in de onderhandelingen over de handels‐ en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Commissie voorgesteld om de beheersmaatregelen van 2020 te verlengen tot de eerste maanden van 2021, en de Raad heeft daarmee ingestemd. Dit strookt met de visserij op basis van de maximale duurzame opbrengst en moet een verder herstel van de biomassa van het bestand mogelijk maken.

Voor de toekomst en met het oog de vaststelling van de definitieve vangstmogelijkheden in 2021 is het belangrijk op te merken dat zeebaars een gedeeld bestand is met het VK. Dit betekent dat de EU zal overleggen met het VK om overeenstemming te bereiken over vangstmogelijkheden voor zeebaars in 2021.

2. De overschakeling van maandelijkse naar jaarlijkse vangstbeperkingen voor vaartuigen heeft in het verleden geleid tot een aanzienlijke toename van de vangsten. Jaarlijkse vangstbeperkingen stellen vissers in staat hun quotum voor het hele jaar in korte tijd te gebruiken en gedurende de rest van het jaar zeebaars terug te gooien. Dit zou kunnen leiden tot een overschrijding van de visserijdruk boven het duurzame niveau. Met deze en andere aspecten zal rekening worden gehouden in het bovengenoemde overleg tussen de EU en het VK, zodat deze visserij ook op lange termijn in overeenstemming blijft met de maximale duurzame opbrengst.

Laatst bijgewerkt op: 5 maart 2021
Juridische mededeling - Privacybeleid