Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 45kWORD 10k
23. december 2020
E-007073/2020
Vprašanje za pisni odgovor  E-007073/2020
za Komisijo
Člen 138 Poslovnika
Tineke Strik (Verts/ALE), Erik Marquardt (Verts/ALE), Milan Brglez (S&D), Pierfrancesco Majorino (S&D), Damien Carême (Verts/ALE), Damian Boeselager (Verts/ALE), Dietmar Köster (S&D), Miguel Urbán Crespo (The Left), Malin Björk (The Left), Bettina Vollath (S&D)
 Pisni odgovor 
 Zadeva: Tveganje zastrupitve s svincem na kraju, kjer stoji novo migrantsko taborišče na grškem otoku Lezbosu

Organizacija Human Rights Watch je 8. decembra 2020 objavila poročilo z naslovom Grčija: nevarnost zastrupitve s svincem v novem migrantskem taborišču (z dokazi o nerazstreljenih projektilih iz minometov in strelivu iz ročnega orožja), ki stoji na nekdanjem vojaškem strelišču s spremenjeno namembnostjo. Kontaminacija s svincem je lahko zdravju zelo škodljiva.

Grški minister za migracije in azil Notis Mitarakis je na pismo organizacije Human Rights Watch odgovoril, da v taborišču ni bilo kontaminacije s svincem, preden so tja naselili migrante, vendar za to ni predložil dokazov.

1. Katere konkretne ukrepe je Komisija glede na zaskrbljujoče informacije sprejela, da bi poskrbela za varnost beguncev in zaustavila nadaljnja gradbena dela grških organov?

2. Minister Mitarakis je tudi omenil, da naj bi grška vlada leta 2020 skupaj s Komisijo izvedla preiskavo tal. Ali lahko Komisija razkrije področja izvedbe in vrsto preiskave ter uporabljeno metodologijo, pa tudi izvajalce, ki so poskrbeli za neodvisnost in preglednost preiskave?

3. Po navedbah generalnega sekretarja za sprejem prosilcev za mednarodno zaščito Manosa Logotetisa je Evropski azilni podporni urad zaposlil pet vladnih strokovnjakov držav članic, ki so nato izjavili, da ni nevarnosti za kontaminacijo s svincem. Ali je Komisija pri tem sodelovala oziroma je seznanjena s postopkom, ki ga je Logotetis omenil organizaciji Human Rights Watch?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 11. januar 2021Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov