Întrebare parlamentară - E-007085/2020(ASW)Întrebare parlamentară
E-007085/2020(ASW)

Răspuns dat de dna Kyriakides în numele Comisiei Europene

Comisia efectuează un studiu de fezabilitate pentru elaborarea unui card comun de vaccinare a cetățenilor UE. Aceasta este o inițiativă pre-COVID-19 necesară pentru punerea în aplicare a Recomandării Consiliului din 2018 privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare[1].

Totuși, Comisia recunoaște necesitatea urgentă a unei abordări comune în ceea ce privește certificarea vaccinării împotriva COVID-19[2]. Pentru a facilita libera circulație în UE, Comisia a prezentat o propunere[3] de creare a unui sistem de adeverințe electronice verzi, care include sprijin pentru adeverințele de vaccinare, dar și pentru rezultatele testelor și adeverințele de vindecare. Ar trebui remarcat faptul că regulamentul privind adeverințele electronice verzi acoperă doar vaccinările împotriva COVID-19 și este propus ca acesta să fie în vigoare numai pe durata pandemiei de COVID-19. Prin urmare, după pandemie vor fi necesare alte instrumente mai stabile pentru a sprijini și alte vaccinări. Un eventual card comun de vaccinare al cetățenilor UE și utilizarea datelor privind vaccinarea prin intermediul infrastructurii MyHealth @ EU, care este operațională în prezent, sunt exemple de astfel de instrumente. Aspectele legate de protecția datelor sunt de o mare importanță și au fost deja luate în considerare pe scară largă în infrastructura MyHealth @ EU.

Activitatea în curs privind certificarea vaccinării împotriva COVID-19 va ține seama în mod corespunzător de studiul de fezabilitate pentru elaborarea unui card comun de vaccinare al cetățenilor UE. Potrivit foii de parcurs[4] pentru punerea în aplicare a recomandării Consiliului, Comisia va prezenta o propunere privind un card comun de vaccinare al cetățenilor UE în 2022. Forma și conținutul real vor depinde de studiul de fezabilitate.

Ultima actualizare: 19 aprilie 2021
Aviz juridic - Politica de confidențialitate