Svar afgivet på Europa-Kommissionens vegne af Stella Kyriakides
15.3.2021
EU er et ekspertisecenter på verdensplan inden for forskning i reumatologi. Gennem EU's rammeprogrammer for forskning og innovation har Kommissionen investeret i grundlæggende, klinisk og folkesundhedsmæssig forskning i reumatiske sygdomme og muskel‐ og knoglelidelser. Mange indkaldelser af forslag vedrørende ikkeoverførbare sygdomme, aldring, sundhed på arbejdspladsen og nye teknologier var relevante for disse udbredte sygdomme. EU's rammeprogram for 2021-2027, Horisont Europa[1], vil fortsat støtte forskning og innovation inden for reumatiske sygdomme og muskel‐ og knoglelidelser og deres ledsagesygdomme.
Selv om der er gjort forskningsmæssige fremskridt i de seneste årtier med hensyn til at forstå disse sygdomme og med hensyn til biologiske lægemidler, lider mange patienter i EU af reumatiske sygdomme og muskel‐ og knoglelidelser eller er i bedring. Lægemiddelstrategien for Europa[2] har til formål at fremme forskning på områder med uopfyldte behov, herunder for reumatiske sygdomme og muskel‐ og knoglelidelser, gennem en revision af incitamentsystemet i den almindelige lovgivning om lægemidler[3] og gennem samarbejde mellem aktørerne i lægemidlers livscyklus inden for tilvejebringelse af evidens og videnskabelig rådgivning. Den indeholder også bestemmelser om revision af lovgivningen om lægemidler til sjældne sygdomme og pædiatriske lægemidler[4]. Andre indsatsområder omfatter nye anvendelser af lægemidler, finansiering af forskning og udvikling og foranstaltninger til sikring af lægemiddelforsyningen.
Den fælles indkøbsaftale om indkøb af medicinske modforanstaltninger[5] i henhold til afgørelse 1082/2013/EU[6] indeholder bestemmelser om grænseoverskridende fælles indkøb til bekæmpelse af overførbare sygdomme. Et nyligt fælles indkøb[7] gør det muligt for de deltagende lande[8] at bestille millioner af hætteglas med 18 lægemidler til intensivafdelinger[9], som i sidste ende også kan anvendes til behandling af patienter med reumatiske sygdomme og muskel‐ og knoglelidelser og navnlig komplikationer i forbindelse med muskel‐ og knoglelidelser.
- [1] https://ec.europa.eu/info/horizon-europe_en
- [2] COM(2020)0761 final.
- [3] Forordning (EF) nr. 726/2004 og direktiv 2001/83/EF.
- [4] Forordning (EF) nr. 141/2000 og forordning (EF) nr. 1901/2006.
- [5] https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/docs/key-document/c2014_2258_en.pdf
- [6] Afgørelse nr. 1082/2013/EU om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler og om ophævelse af beslutning nr. 2119/98/EF (EUT L 293 af 5.11.2013, s. 1).
- [7] SANTE/2020/C3/029 om forsyning af lægemidler til intensivpatienter, der har den nye coronavirussygdom (covid-19).
- [8] EU-medlemsstater (Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Ungarn, Italien, Rumænien, Slovenien, Sverige), Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (Norge, Liechtenstein), Det Forenede Kongerige, Nordmakedonien, Montenegro.
- [9] Analgetika/kortikosteroider, antibiotika, muskelafslappende midler, bedøvelsesmidler/beroligende midler, genoplivningsmidler/akutte lægemidler.