Întrebare parlamentară - E-000597/2021(ASW)Întrebare parlamentară
E-000597/2021(ASW)

Răspuns dat de dl Breton în numele Comisiei Europene

Comisia s-a angajat să combată abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a acestora. În cadrul Strategiei europene pentru un internet mai bun pentru copii[1], Comisia cofinanțează rețeaua INHOPE de hotline-uri[2] prin care utilizatorii de internet pot semnala materiale conținând abuzuri sexuale asupra copiilor (CSAM) și prin care, în colaborare cu furnizorii de servicii online și cu autoritățile de aplicare a legii, se pot lua măsuri pentru eliminarea conținutului respectiv și se pot colecta statistici și tendințe. Comisia împărtășește îngrijorarea cu privire la creșterea rapidă a „CSAM autogenerate” observată la nivel mondial[3].

Directiva privind abuzul sexual asupra copiilor[4] incriminează abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a acestora. Răspunderea penală a adulților se aplică și în cazul în care copilul cooperează.

Noua propunere de act legislativ privind serviciile digitale[5] stabilește o serie de obligații importante, inclusiv pentru platformele online foarte mari, care vor trebui să evalueze și să atenueze riscurile pe care sistemele lor le prezintă în ceea ce privește răspândirea conținutului ilegal și orice impact asupra drepturilor copiilor. În prezent este în curs de elaborare o propunere de regulament provizoriu care să garanteze că furnizorii de servicii de comunicații online își pot continua, sub rezerva anumitor condiții, măsurile voluntare de combatere a abuzului sexual online asupra copiilor[6]. După cum s-a anunțat în Strategia pentru combaterea mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor[7], Comisia va propune în 2021 și o soluție legislativă pe termen lung pentru combaterea mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor.

În plus, în temeiul Directivei revizuite privind serviciile mass-media audiovizuale[8], platformele de partajare a materialelor video trebuie să pună în aplicare măsuri, inclusiv verificări efective ale vârstei, controale parentale și mecanisme de semnalare și raportare, pentru a restricționa accesul copiilor la conținutul dăunător online și pentru a proteja publicul larg de conținutul care constituie infracțiuni.

Ultima actualizare: 20 aprilie 2021
Aviz juridic - Politica de confidențialitate