Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

Parlamenti kérdések
PDF 48kWORD 10k
2021. február 12.
E-000882/2021
Írásbeli választ igénylő kérdés  E-000882/2021
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 138. cikke
Juozas Olekas (S&D), Magdalena Adamowicz (PPE), István Ujhelyi (S&D), Manuel Pizarro (S&D), Andris Ameriks (S&D), Valdemar Tomaševski (ECR), Sara Cerdas (S&D), Elisabetta Gualmini (S&D), Marek Paweł Balt (S&D), Barry Andrews (Renew), Andreas Schieder (S&D), Robert Biedroń (S&D)
 Írásbeli válasz 
 Tárgy: A HERA létrehozása és a 2021. január 31-i ülés eredményei

A jelenlegi világjárvány kihívásai ismét megmutatták, hogy az egészségügyi válságok kezeléséhez az EU-nak egészségügyi unióra és szolidaritási mechanizmusra van szüksége. Az európai egészségügyi unió létrehozására irányuló jogi csomagban a Bizottság többek között az Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) létrehozását javasolja. E hatóság létrehozásának egyik első lépéseként a Bizottság elnöke és az ágazati vezetők 2021. január 31-én megbeszélést folytattak a biovédelmi felkészültségről szóló kezdeményezésről. E kezdeményezés célja, hogy megerősítse az európai oltóanyag-előállítási technológiákat és növelje az esetleges új egészségügyi veszélyekkel szembeni uniós ellenálló képességet. A megbeszélésre szigorúan korlátozott formában került sor a gyógyszeripar több olyan képviselőjével, akik a Covid19-oltóanyagokra vonatkozóan előzetes beszerzési megállapodásokat írtak alá.

1. Meg tudná-e mondani a Bizottság, hogy mikor vonnak be a folyamatba más szereplőket, különösen a kisebb európai biotechnológiai vállalatokat és a civil társadalom képviselőit?

2. Kidolgozták-e már a HERA és a biovédelmi felkészültségi kezdeményezés menetrendjét, beleértve a mérföldköveket és a Parlament szerepét?

3. Hogyan fogja a biovédelmi felkészültségre irányuló kezdeményezés javítani az EU általános biológiai felkészültségét és egészségvédelmét?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2021. február 25.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat