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Question for written answer E-001489/2021
to the Vice-President of the Commission / High Representative of the Union for Foreign Affairs 
and Security Policy
Rule 138
José Ramón Bauzá Díaz (Renew)

Subject: Validity of the PDCA with Cuba

The Political Dialogue and Cooperation Agreement (PDCA) between the European Union and Cuba 
was signed on 12 December 2016, and endorsed by Parliament on 5 July 2017. While awaiting its 
final ratification by all the EU’s Member States, a significant part of the PDCA has applied on a 
provisional basis since 1 November 2017. 

Lithuania is now the only country that has not ratified the PDCA, saying it has reservations about 
doing so.

In light of the above:

1. Does the Vice-President / High Representative and the European External Action Service 
envisage the provisional application of the EU-Cuba PDCA continuing indefinitely, or is there a 
limit to how long it can be applied on a provisional basis?

2. What is the current situation regarding the validity of the PDCA?

3. How would Lithuania not ratifying the PDCA affect its validity?


