• EN - English
 • HR - hrvatski
 • IT - italiano
 • LT - lietuvių kalba
Parlamentarno pitanje - E-001512/2021(ASW)Parlamentarno pitanje
E-001512/2021(ASW)

  Odgovor gđe Kyriakides u ime Europske komisije

  U skladu s propisima EU-a o lijekovima[1], Komisija je izdala odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19 nakon što je Europska agencija za lijekove na temelju evaluacije podataka o njihovoj kakvoći, neškodljivosti i djelotvornosti donijela zaključak o pozitivnom omjeru koristi i rizika njihove uporabe. Neškodljivost cjepiva i dalje se prati[2] te se prema potrebi mogu poduzeti regulatorne mjere.

  Komisija je osigurala da ugovori o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 budu u skladu s pravom EU-a te da se njima poštuju i štite prava građana u skladu s Direktivom o odgovornosti za proizvode[3]. Prema pravilima EU-a o odgovornosti za proizvode, odgovornost snosi proizvođač.

  U slučaju štete koja je navodno uzrokovana primjenom cjepiva, oštećena osoba ima pravo tražiti naknadu od proizvođača. Prema Direktivi o odgovornosti za proizvode, svaki zahtjev za naknadu štete podnosi se nadležnom sudu uz dokaz o nastaloj šteti, neispravnosti i uzročno-posljedičnoj vezi između neispravnosti i štete.

  Komisija u ovom trenutku ne planira uspostavu ad hoc fonda za naknadu štete.

  Posljednje ažuriranje: 4. listopada 2021.
  Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti