Vânarea urșilor în scopuri recreative prin derogare de la Directiva Habitate
12.5.2021
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-002548/2021
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Nicolae Ştefănuță (Renew)
Vânătoarea de urși este interzisă în România în temeiul Directivei Habitate și al legislației române. Cu toate acestea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor aprobă în fiecare an cote de vânătoare pentru gestionarea populației de urși, întrucât populația de urși este considerată prea mare.
Totuși, ca urmare a acestei derogări, animale protejate în temeiul Directivei Habitate sunt, de asemenea, împușcate în scopuri recreative în expediții de vânătoare plătite, care costă până la 20 000 EUR per animal. Mass-media a relatat că un urs care nu prezenta niciun pericol și care nu a interacționat cu oamenii a fost împușcat pentru un trofeu într-un sit Natura 2000.
- 1.Dispune Comisia de un recensământ detaliat al populației de Ursus arctos sau de programe pentru a sprijini statele membre în realizarea acestuia? Poate un stat membru să acorde o derogare fără un recensământ bazat pe date științifice?
- 2.Poate un stat membru să acorde o derogare pentru uciderea animalelor fără a pune în aplicare măsuri preventive sau să acorde o derogare pentru vânătoarea în cadrul unui sit Natura 2000 protejat dacă urșii nu prezintă niciun pericol și vânătoarea nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute în directivă?
- 3.A furnizat România un raport detaliat privind derogările de la Directiva Habitate pentru perioada 2019-2020?