• EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-002647/2021Parlementaire vraag
E-002647/2021

Erkenning van borstkanker bij mannen als zeldzame ziekte

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord  E-002647/2021
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Cindy Franssen (PPE)

Jaarlijks worden er in België alleen al ongeveer 11 000 gevallen van borstkanker vastgesteld. Ongeveer 100 van deze kankers komen voor bij mannen. Zij vormen dus een absolute minderheid in het aantal borstkankers.

Doordat er vaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen borstkankers bij mannen en bij vrouwen, krijgen mannen doorgaans dezelfde gebruikelijke behandeling als vrouwen met borstkanker. Wetenschappelijk bewijs[1] toont echter aan dat er wezenlijke verschillen zijn in borstkanker bij vrouwen en bij mannen. Volgens een onderzoek van het ‘International Male Breast Cancer Programme’ krijgt 1 op 3 van de mannen hierdoor niet de adequate behandeling[2]. Wetenschappelijk onderzoek en klinische proeven specifiek over borstkanker bij mannen bestaan nauwelijks. Een erkenning van borstkanker bij mannen als zeldzame ziekte kan dit onderzoek in de hand werken en een optimale behandeling helpen garanderen.

Is de Commissie het ermee eens dat borstkanker bij mannen officieel erkend moet worden als een zeldzame ziekte, gezien de lage incidentie en de verschillen met borstkanker bij vrouwen?

Ondersteunt de Commissie reeds onderzoek of klinische proeven, specifiek naar borstkanker bij mannen?

Zal de Commissie bij de uitvoering van het Europees plan tegen kanker mee inzetten op zowel bewustwording van borstkanker bij mannen als de behandeling van deze zeldzame ziekte?

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2021
Juridische mededeling - Privacybeleid