Parlamentin kysymys - E-002777/2021(ASW)Parlamentin kysymys
E-002777/2021(ASW)

Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Josep Borrellin Euroopan komission puolesta antama vastaus

Euroopan unioni on reagoinut voimakkaasti Ryanairin lennon pakotettuun laskeutumiseen 23. toukokuuta 2021. Eurooppa-neuvosto tuomitsi teon 24. toukokuuta 2021 ja esitti toteutettavaksi konkreettisia toimia[1]. Neuvosto kielsi 4. kesäkuuta 2021 valkovenäläisiltä lentoliikenteen harjoittajilta lentämisen EU:n ilmatilassa ja pääsyn EU:n lentoasemille[2], ja 21. kesäkuuta 2021 ulkoasiainneuvosto asetti pakotteita 78 valkovenäläiselle yksityishenkilölle ja 8 yhteisölle[3], mukaan lukien seitsemän Ryanairin välikohtaukseen liittyvää henkilöä ja yksi yhteisö . Neuvosto sopi myös keskeisille aloille kohdennetuista talouspakotteista, jotka hyväksyttiin 24. kesäkuuta 2021[4].

Kaikki nämä toimenpiteet ovat keino painostaa Valko-Venäjän hallintoa muuttamaan käytöstään ja toimiaan, muun muassa vapauttamaan Roman Protasevitšin, Sofia Sapegan ja kaikki poliittiset vangit. EU on toistuvasti kehottanut vapauttamaan heidät, myös silloin, kun Valko-Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin paikalle ja hänelle kerrottiin, että EU tuomitsee Valko-Venäjän viranomaisten toimen, joka ei ole hyväksyttävissä[5]. Kehotus vapauttaa välittömästi Roman Protasevitš ja Sofia Sapega oli myös keskeinen osa EU:n, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Yhdistyneen kuningaskunnan 21. kesäkuuta 2021 antamaa yhteistä julkilausumaa[6].

Venäjän roolin osalta EU:n viesti on ollut hyvin selkeä. Valko-Venäjän itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta sekä Valko-Venäjän väestön demokraattista valintaa on kunnioitettava. Ulkopuolista puuttumista on vältettävä kaikissa sen muodoissa.

Päivitetty viimeksi: 22. syyskuuta 2021
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö