Parlamenti kérdés - E-002777/2021(ASW)Parlamenti kérdés
E-002777/2021(ASW)

  Josep Borrell főképviselő/alelnök válasza az Európai Bizottság nevében

  Az Európai Unió (EU) határozottan reagált arra, hogy 2021. május 23-án leszállásra kényszerítették a Ryanair légi járatát. Az Európai Tanács 2021. május 24-én elítélte a cselekményt, és konkrét intézkedések végrehajtását helyezte kilátásba[1]. 2021. június 4-én a Tanács a belarusz légi fuvarozók tekintetében elrendelte az uniós légtér átrepülésének és az uniós repülőterek használatának tilalmát[2], 2021. június 21-én pedig a Külügyek Tanácsa szankciókat fogadott el 78 belarusz személlyel és 8 belarusz szervezettel – köztük a Ryanair-incidenssel összefüggésbe hozható hét személlyel és egy szervezettel – szemben[3]. Emellett a Tanács a kulcsfontosságú ágazatokban alkalmazandó célzott gazdasági szankciókról állapodott meg, amelyeket 2021. június 24-én fogadtak el[4].

  Mindezen intézkedések arra szolgálnak, hogy nyomást gyakoroljanak a belarusz rezsimre annak érdekében, hogy az ország megváltoztassa magatartását és fellépését, és egyebek mellett bocsássa szabadon Raman Prataszevicset, Szofija Szapegát és valamennyi politikai foglyot. Az EU több ízben is sürgette szabadon bocsátásukat, többek között amikor beidézte a belarusz nagykövetet, és tájékoztatta őt arról, hogy az EU elítéli a belarusz hatóságok elfogadhatatlan lépését[5]. A Raman Prataszevics és Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátására irányuló felhívás az EU, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság 2021. június 21-i közös nyilatkozatában is központi elemként szerepelt[6].

  Ami Oroszország szerepét illeti, az EU üzenete teljesen egyértelmű. Tiszteletben kell tartani Belarusz függetlenségét, szuverenitását és integritását, valamint a belarusz nép demokratikus választását. Minden külső beavatkozást el kell kerülni.

  Utolsó frissítés: 2021. szeptember 22.
  Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat