Întrebare parlamentară - E-002777/2021(ASW)Întrebare parlamentară
E-002777/2021(ASW)

Răspuns dat de dl Borrell, Înalt Reprezentant/Vicepreședinte al Comisiei Europene în numele Comisiei Europene

Uniunea Europeană (UE) a reacționat cu fermitate la aterizarea forțată a zborului Ryanair la 23 mai 2021. La 24 mai 2021, Consiliul European a condamnat această faptă și a stabilit acțiuni concrete care urmează să fie întreprinse[1]. La 4 iunie 2021, Consiliul a introdus o interdicție privind survolarea spațiului aerian al UE și privind accesul la aeroporturile din UE pentru transportatorii din Belarus[2], iar la 21 iunie 2021, Consiliul de Afaceri Externe a adoptat sancțiuni împotriva a 78 de persoane fizice și a opt persoane juridice din Belarus[3], inclusiv împotriva a șapte persoane fizice și a unei persoane juridice, implicate în incidentul cu aeronava Ryanair. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unor sancțiuni economice specifice în sectoare-cheie, sancțiuni care au fost adoptate la 24 iunie 2021[4].

Toate aceste măsuri reprezintă un mijloc de a exercita presiuni asupra regimului din Belarus pentru a-și schimba comportamentul și acțiunile, inclusiv pentru a-i elibera pe domnul Roman Protasevici, pe doamna Sofia Sapega și pe toți deținuții politici. UE a solicitat eliberarea acestora în repetate rânduri, inclusiv atunci când ambasadorul Belarusului a fost citat pentru a fi informat că UE condamnă măsura inadmisibilă a autorităților din Belarus[5]. De asemenea, apelul pentru eliberarea imediată a domnului Roman Protasevici și a doamnei Sofia Sapega a reprezentat un element central al unei declarații comune a UE, a Statelor Unite, a Canadei și a Regatului Unit din 21 iunie 2021[6].

În ceea ce privește rolul Rusiei, mesajul UE a fost unul foarte clar. Independența, suveranitatea și integritatea Belarusului, precum și alegerea democratică a poporului belarus trebuie respectate. Orice interferență externă trebuie evitată.

Ultima actualizare: 22 septembrie 2021
Aviz juridic - Politica de confidențialitate