Voetbal als Europees cultureel erfgoed, en het belang van een sportief en financieel gelijk speelveld
2.6.2021
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-002947/2021
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Antonius Manders (PPE), Andreas Schwab (PPE)
COVID-19 heeft een fundamentele verandering teweeg gebracht voor de voetbalclubs in de Europese Unie. De amateurspelers konden niet trainen en de betaaldvoetbalclubs, die vaak het eigendom zijn van investeerders, worden met reusachtige uitdagingen geconfronteerd. Hoewel de FIFA en de UEFA in hun reglementen een aantal bepalingen inzake financieel “fair play” hebben geïntroduceerd, is geld nog altijd een doorslaggevende factor in het voetbal. Het zijn in het bijzonder de clubs die de risico’s dragen, terwijl de makelaars, die de spelers helpen een nieuwe club te vinden, veel geld verdienen. We moeten meer begrip tonen voor de fans, en voor de concepten “clubliefde” en “identiteit”. We willen het Europese clubvoetbal redden omdat het onderdeel van het Europese culturele erfgoed uitmaakt.
- 1.Is de Commissie bereid te onderzoeken of er behoefte bestaat aan een systeem van daadwerkelijke “fair play”, inclusief een transfer- en een salarisplafond?
- 2.Kan de Commissie in kaart brengen welke de schadelijke effecten van spelersmakelaars zijn voor de clubs? Is er sprake van een onevenwicht tussen de risico’s voor de clubs en de winsten voor de sterren?
- 3.Heeft de Commissie goed onderzocht of de UEFA de EU-regels voor de interne markt overtreedt doordat de clubs belastingvrijstellingen genieten omdat ze zich met sport bezighouden, terwijl profvoetbal een economische activiteit is?