De hervatting van de handel in in het wild gevangen java-apen op Mauritius
15.6.2021
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-003128/2021
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Manuela Ripa (Verts/ALE), Günther Sidl (S&D), Marie Toussaint (Verts/ALE), Anja Hazekamp (The Left), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Martin Buschmann (NI), Eleonora Evi (Verts/ALE)
Bij de herziening van Richtlijn 2010/63/EU betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt, werd onderkend dat de vangst van wilde niet-menselijke primaten problemen met zich meebrengt op het gebied van dierenwelzijn. In de richtlijn wordt 2022 genoemd als datum van tenuitvoerlegging: vanaf dat moment mogen alleen primaten worden gebruikt die nakomelingen zijn van in gevangenschap gefokte exemplaren of afkomstig zijn van fokkolonies die zichzelf in stand houden. Recente ontwikkelingen op Mauritius – een van de voornaamste leveranciers van java-apen aan de EU – wijzen op de hervatting van de handel in in het wild gevangen exemplaren voor de fok en voor de export. De regering van Mauritius heeft ingestemd met de uitbreiding van één primatenfokkerij, waardoor maximaal 1 000 wilde java-apen kunnen worden gevangen om te worden gefokt. Dit is een enorme stap terug voor het dierenwelzijn.
- 1.Is het, gezien de datum die de EU heeft vastgesteld voor het beëindigen van het gebruik van in het wild gevangen primaten en voor het exclusieve gebruik van nakomelingen van de eerste generatie voor onderzoeksdoeleinden, niet tegenstrijdig dat de EU tegelijkertijd primaten invoert uit een land dat de handel van in het wild gevangen primaten niet alleen oogluikend toestaat maar zelfs de mogelijkheid geeft om uit te breiden?
- 2.Hoe denkt de EU erop toe te zien dat uit Mauritius ingevoerde primaten werkelijk in gevangenschap worden gefokt en niet afkomstig zijn van bedrijven die betrokken zijn bij de uitvoer of de vangst van java-apen voor fokdoeleinden?