Întrebare parlamentară - E-003519/2021(ASW)Întrebare parlamentară
E-003519/2021(ASW)

Răspuns dat de dna Kyriakides în numele Comisiei Europene

Comisia este preocupată de impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a europenilor. În primăvara anului 2020, Comisia a optat pentru o abordare pragmatică a acestei situații, prin implicarea specialiștilor în domeniul sănătății mintale, a asociațiilor profesionale, a reprezentanților sistemelor sanitare și a grupurilor de pacienți. Identificarea inițiativelor și a practicilor promițătoare care ar putea fi implementate pe termen scurt reprezintă o prioritate.

Pentru a sprijini părțile interesate, în cadrul Platformei UE privind politica în domeniul sănătății[1] a fost creat un spațiu web dedicat, care în prezent reunește peste 80 de participanți. În urma unui exercițiu inițial de cartografiere, în octombrie 2020 a fost organizat un prim webinar pentru schimbul de expertiză și acțiuni.

În plus, la 10 mai 2021, Comisia a găzduit o conferință extrem de importantă privind impactul COVID-19 asupra sănătății mintale[2]. Printre subiectele tratate la această conferință se numără accesul la prevenție și tratament, precum și practicile promițătoare de atenuare a impactului pandemiei.

Programul de lucru al EU4Health pentru 2021[3] include 750 000 EUR pentru cofinanțarea implementării celor mai bune practici de abordare a problemelor de sănătate mintală apărute în timpul pandemiei de COVID-19.

Deși prevenția și îngrijirea medicală în domeniul sănătății mintale constituie o responsabilitate aflată în seama statelor membre, Comisia va continua să încurajeze schimbul de cunoștințe și implementarea celor mai bune practici în aceste domenii[4].

Ultima actualizare: 9 septembrie 2021
Aviz juridic - Politica de confidențialitate