Parlementaire vraag - E-004838/2021Parlementaire vraag
E-004838/2021

  Beleid ter beperking van de klimaatverandering als voedingsbodem voor terrorisme

  Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord  E-004838/2021
  aan de Commissie
  Artikel 138 van het Reglement
  Jaak Madison (ID), Angel Dzhambazki (ECR), Andrey Slabakov (ECR), Nicolaus Fest (ID), Laura Huhtasaari (ID), Filip De Man (ID), Guido Reil (ID), Susanna Ceccardi (ID), Athanasios Konstantinou (NI), Hermann Tertsch (ECR), Maximilian Krah (ID), Herve Juvin (ID), Joachim Kuhs (ID)

  In december 2020 publiceerde het Instituut voor veiligheidsstudies van de Europese Unie een studie over de bestrijding van de klimaatverandering en het effect daarvan op de aanwakkering van terrorisme, met name in de Sahel[1].

  Volgens de studie kan de bewering dat milieuveranderingen geweld, conflicten en terrorisme verergeren, niet worden bewezen of bevestigd. De studie gaat zelfs zo ver te stellen dat de milieubeschermingsprogramma’s in de Sahel hebben bijgedragen tot een toename van het terrorisme. De conclusie van de studie luidt dat een uniforme benadering van milieuproblemen en van de bestrijding van de klimaatverandering een “recept voor rampen” is. Van bovenaf opgelegd klimaatbeleid zorgt voor spanningen die op hun beurt een “vruchtbare bodem vormen voor terroristische groeperingen”, bijvoorbeeld in Burkina Faso.

  Laatst bijgewerkt op: 8 november 2021
  Juridische mededeling - Privacybeleid