• EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-000144/2022Parlementaire vraag
E-000144/2022

Toenemend geweld en doodsbedreigingen door Antifa in Duitsland en Europa

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord  E-000144/2022
aan de Commissie
Artikel 138 van het Reglement
Tom Vandendriessche (ID)

Antifa is een linkse, gedecentraliseerde politieke organisatie die meent te strijden tegen racisme en fascisme. Ze ontstond in de Verenigde Staten, maar verspreidde zich in Europa, waar autonome groeperingen onder de Antifa-vlag politieke daden stellen en daarbij geweld niet schuwen.

Laatst kwam aan het licht dat Antifa een "dodenlijst" had opgemaakt, met 53 politici van de rechtse partij AfD, inclusief instructies om bommen te maken. Een populaire techniek is ook het "doxxen", waar men de privégegevens van politici vrijgeeft en de leden oproept bepaalde daden te stellen.

Heeft de Commissie weet van gelijkaardige lijsten in andere landen? Wat doet de Commissie om de veiligheid van rechtse burgers en politici te verzekeren en hun politieke rechten te vrijwaren? Hoewel Antifa in Europa geen centrale organisatie heeft, worden veel van deze misdrijven gepleegd onder de Antifa-vlag. Zal de Commissie Antifa beschouwen als een terroristische organisatie en elke mogelijke vorm van duurzame organisatie onder deze naam verbieden?

Laatst bijgewerkt op: 19 januari 2022
Juridische mededeling - Privacybeleid