• DE - Deutsch
  • EN - English
  • HU - magyar
  • NL - Nederlands
  • PL - polski
Parlamenti kérdés - E-000440/2022(ASW)Parlamenti kérdés
E-000440/2022(ASW)

Didier Reynders válasza az Európai Bizottság nevében

A Bizottság határozottan elítéli a kommunikációs rendszerekhez való bármilyen jogellenes hozzáférést vagy a felhasználók által folytatott kommunikáció jogellenes lehallgatásának bármely formáját. Elfogadhatatlan a nemzetbiztonsági szolgálatok bármely arra irányuló kísérlete, hogy illegálisan hozzáférjenek a polgárok – köztük újságírók, civil társadalmi aktivisták vagy politikai ellenfelek – adataihoz.

Az Európai Unió az adatvédelmet és a magánélet védelmét szolgáló szilárd jogi kerettel rendelkezik. Ezt a keretet tiszteletben kell tartani, és a független felügyeleti hatóságok, köztük az adatvédelmi hatóság és a nemzeti bíróságok fontos szerepet töltenek be e tekintetben. A Bizottság elvárja, hogy ezek a hatóságok hatáskörükön belül teljes mértékben éljenek valamennyi felügyeleti jogkörükkel a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos állítások alapos kivizsgálása és a polgárok bizalmának helyreállítása érdekében.

A Bizottság megjegyzi, hogy a magyar adatvédelmi hatóság bejelentette, hogy lezárta az ügyben folytatott vizsgálatát, és hogy a magyar ügyészségen belül, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség által folytatott vizsgálat még folyamatban van. A Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a kérdést, és e tekintetben információkat gyűjt.

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)[1] előírja a felügyeleti hatóságoknak, hogy teljesen függetlenül kell eljárniuk. Amennyiben a hitelt érdemlő körülmények arra utalnak, hogy az adatvédelmi hatóságok valamelyikének függetlensége vagy hatékonysága nincs biztosítva, a Bizottság szükség esetén kötelezettségszegési eljárásokat indíthat.

Utolsó frissítés: 2022. április 13.
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat