• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - E-000684/2022(ASW)Întrebare parlamentară
E-000684/2022(ASW)

Răspuns dat de dna Ferreira în numele Comisiei Europene

Pandemia de COVID-19 și necesitatea de a se concentra asupra crizei și a instrumentelor de redresare au determinat statele membre să prioritizeze (re)programarea și punerea imediată în aplicare a inițiativelor pentru investiții ca reacție la coronavirus — CRII, REACT-EU și Mecanismul de redresare și reziliență. Acest lucru a cauzat unele întârzieri în programarea politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

În perioada 2014-2020, aproape toate documentele de programare fuseseră prezentate până la sfârșitul lunii februarie 2015. În ceea ce privește perioada 2021-2027, până în prezent, au fost prezentate Comisiei 18 acorduri de parteneriat și aproape 60 % din programe. Momentan, au fost aprobate cinci acorduri de parteneriat și nouă programe.

Cu toate acestea, Comisia menține un dialog strâns și intens cu toate statele membre și încurajează în mod activ accelerarea discuțiilor, asigurând în același timp calitatea documentelor. Unele state membre sunt foarte avansate, iar Comisia se așteaptă ca mai multe acorduri să fie aprobate foarte curând. O serie de state membre lucrează în continuare la elaborarea unor programe și acorduri de parteneriat coerente și de înaltă calitate și, prin urmare, se așteaptă alte aprobări în a doua jumătate a anului 2022.

Totuși, statele membre pot începe deja să pună în aplicare o parte din măsurile preconizate, deoarece cheltuielile sunt eligibile începând cu 1 ianuarie 2021, atâta timp cât respectă cerințele de reglementare pentru eligibilitatea și selectarea operațiunilor, precum și textul final al programelor.

Ultima actualizare: 17 mai 2022
Aviz juridic - Politica de confidențialitate