Απάντηση του κ. Gentiloni εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
15.6.2022
Η στήριξη της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών των κρατών μελών αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Η ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να καταστήσει τις οικονομίες πιο ανθεκτικές, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις εθνικές βιομηχανίες να καλύψουν τη διαφορά με τους ήδη ψηφιοποιημένους ανταγωνιστές. Για τον σκοπό αυτό, ένα σημαντικό ποσό ίσο με το 23 % των συνολικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα, διατίθεται για την ψηφιακή μετάβαση.
Ως εκ τούτου, οι νέες απαιτήσεις για την ψηφιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των συστημάτων των σημείων πώλησης (POS), ενσωματώνονται σε ένα δίκτυο άλλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που εστιάζουν ειδικά στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Άλλα μέτρα στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παρέχουν στήριξη στις ΜΜΕ για την εφαρμογή των μέτρων ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και των συστημάτων των σημείων πώλησης ώστε να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.
Στο πλαίσιο του ΜΑΑ, κάθε κράτος μέλος παραμένει υπεύθυνο για την υποβολή και την υλοποίησή του σχεδίου του, ενώ ο ρόλος της Επιτροπής είναι να αξιολογεί το σχέδιο, να παρακολουθεί την εφαρμογή του και να μετρά την επίτευξη της προόδου. Η ψηφιακή τήρηση λογιστικών βιβλίων αποτελεί ουσιώδες μέρος της ψηφιοποίησης, η οποία έχει πολλά οφέλη, όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και η μείωση του διοικητικού φόρτου, καθώς και του κόστους συμμόρφωσης, ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις.