• EN - English
 • RO - română
Întrebare parlamentară - E-001619/2022(ASW)Întrebare parlamentară
E-001619/2022(ASW)

  Răspuns dat de dna Simson în numele Comisiei Europene

  Decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parțială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de șantaj. Comisia și statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia și pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic al UE. Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara și iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal.

  În prezent, nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Depozitele de gaze joacă un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării, în special pentru a acoperi diferențele sezoniere în ceea ce privește cererea. Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparație cu anii precedenți. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situațiile.

  Prin urmare, Comisia a prezentat o propunere[1] privind o obligație de stocare de 80 % pentru 2022 și de 90 % pentru anii următori și salută faptul că colegiuitorii au ajuns la un acord politic cu privire la propunere la 19 mai 2022. În plus, Comisia a adoptat, la 8 martie 2022, comunicarea sa REPowerEU[2], care stabilește un plan de diversificare față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030. Aceasta a fost urmată de publicarea, la 18 mai 2022, a planului detaliat REPowerEU[3], care prezintă măsuri privind, printre altele, economiile de energie și eficiența energetică, asigurarea unor surse alternative de aprovizionare și accelerarea tranziției către o energie curată.

  Ultima actualizare: 12 iulie 2022
  Aviz juridic - Politica de confidențialitate