• EN - English
  • SL - slovenščina
Parlamentarno vprašanje - E-002977/2022Parlamentarno vprašanje
E-002977/2022

Vprašanje o živalskih stranskih proizvodih v uredbi EU o sredstvih za gnojenje

Vprašanje za pisni odgovor  E-002977/2022
za Komisijo
Člen 138 Poslovnika
Franc Bogovič (PPE)

V sedanjih razmerah, ki so se zaradi vojne v Ukrajini še poslabšale, se je pojavila potreba po raznolikih hranilnih virih za zagotavljanje proizvodnje hrane v EU in svetovne preskrbe s hrano. Poleg tega se morajo nekatere evropske regije spoprijeti s preveliko količino živalskih stranskih proizvodov, v evropskem zelenem dogovoru pa je opozorjeno, da je treba obravnavati onesnaževanje s hranili.

Navedeni politični cilj nove uredbe EU o sredstvih za gnojenje[1], ki je bila predlagana marca 2016, je bil kmetom po vsej EU omogočiti enostaven in zadosten dostop do sredstev za gnojenje, pridobljenih iz „ekoloških ali sekundarnih surovin EU v skladu z modelom krožnega gospodarstva“. Zdi pa se, da bodo sedanji izvedbeni akti za uredbo o sredstvih za gnojenje kmetom po vsej Evropi ovirali dostop do gnojil, saj omejujejo možne organske vire hranil (npr. oljne pogače, obdelane s kemičnimi topili, pridobljeni proizvodi živalskega izvora itd.).

Danes je kategorija sestavnih materialov 10 iz uredbe o sredstvih za gnojenje še vedno prazna, priprava seznama končnih točk za snovi, pridobljene iz živalskih stranskih proizvodov, pa je bila odložena.

Zadnja posodobitev: 19. september 2022
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov