Parlamentarno vprašanje - E-001306/2023(ASW)Parlamentarno vprašanje
E-001306/2023(ASW)

Odgovor komisarke Kadri Simson v imenu Evropske komisije

Projekti EU na področju fuzije se trenutno financirajo iz dveh programov EU: projekt mednarodnega termonuklearnega poskusnega reaktorja (ITER) prek Fuzije za energijo (F4E) ter program Euratoma za raziskave in usposabljanje predvsem prek konzorcija nacionalnih inštitutov za raziskave fuzije EUROfusion[1].

Za spodbujanje zasebnega sektorja EU na področju fuzijske energije je potreben stabilen in predvidljiv okvir za regulativno varnost. Ta okvir bi moral biti osredotočen na podporo inovacijam in prenosu tehnologije, kar bi vključevalo sodelovanje z ustreznimi zagonskimi podjetji na področju fuzije. V ta namen je Komisija decembra 2022 začela študijo Analiza pristopa strateškega javno-zasebnega partnerstva za spodbujanje fuzijske energije (Analysis on a Strategic Public-Private Partnership Approach to foster Fusion Energy), ki bo zagotovila priporočila o tem, kako bi naredili naložbe v projekte EU na področju fuzije privlačnejše za podjetja.

Poleg tega letošnja prognostična študija o fuziji[2], ki jo je naročila Komisija, zagotavlja boljše razumevanje trenutnega mednarodnega okolja na področju fuzije.

Prav tako trenutno poteka vmesna ocena programa Euratoma za raziskave in usposabljanje z namenom njegovega podaljšanja za obdobje 2026–2027. Komisija skupaj z industrijo EU preučuje vključitev instrumentov za spodbujanje javno-zasebnih pobud ter inovacij na področju fuzije (npr. zagonskih podjetij in novih konceptov).

Zadnja posodobitev: 19. junij 2023
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov