Parlamentarno vprašanje - E-002603/2023Parlamentarno vprašanje
E-002603/2023

Nenadzorovano in neupravičeno dvigovanje cen ustekleničene vode v evropskih mestih in na letališčih

Vprašanje za pisni odgovor  E-002603/2023
za Komisijo
Člen 138 Poslovnika
Francesca Donato (NI), Sergio Berlato (ECR), Isabella Tovaglieri (ID), Ivan Vilibor Sinčić (NI), Corina Crețu (S&D), Pietro Bartolo (S&D), Tatjana Ždanoka (NI), Martin Buschmann (NI), Fulvio Martusciello (PPE), Athanasios Konstantinou (NI), Mislav Kolakušić (NI), Tudor Ciuhodaru (S&D), Franc Bogovič (PPE)

Zaradi nenadzorovanega in neupravičenega dvigovanja cen ustekleničene vode v javnih ustanovah evropskih mest se potrošniki, zlasti mladi, odločajo za nakup alkoholnih ali gaziranih pijač, ki vsebujejo sladkor ali dodatke in so cenejše kot voda. Vodovodna voda pa vsebuje apnenec in druge sestavine, ki kvarijo njen okus, zato ni primerna alternativna rešitev za potrošnike.

Poleg tega od uvedbe varnostnih predpisov glede tekočin na letališčih potniki ne smejo prenašati plastenk z vodo čez varnostne kontrolne točke. Hkrati je cena ustekleničene vode enaka ali višja od cene alkoholnih pijač. To stanje vzbuja resnično zaskrbljenost na področju javnega zdravja.

Evropski Mednarodni letališki svet je leta 2016 sprejel priporočilo, da se cena ustekleničene vode na evropskih letališčih omeji na en evro za pol litra vode. Evropska letališča kljub temu prodajajo ustekleničeno vodo po pretiranih cenah, kar je v korist poslovnim interesom in v škodo potrošnikom.

Vloženo: 8.9.2023

Zadnja posodobitev: 18. september 2023
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov